Antwoord op vragen over het sociaal domein

Voor welke kosten?

Bijzondere bijstand is bedoeld voor speciale kosten. Dus niet voor de gewone kosten om te leven, zoals kleding of eten. Voor bijzondere bijstand moet u aan de voorwaarden voor bijzondere bijstand voldoen.

U krijgt alleen bijzondere bijstand voor:

  1. Kosten die u door een bijzondere situatie moet betalen. Wat een bijzondere situatie is, is voor iedereen weer anders. De gemeente bekijkt daarom eerst hoe uw situatie precies is.

  2. Kosten die echt voor uzelf zijn.

  3. Kosten die u zelf moet betalen, maar dat echt niet kan. En waar geen andere regeling of uitkering voor is.

  4. Kosten die echt nodig zijn. En de gemeente moet dat ook kunnen bepalen. Een kapotte koelkast bijvoorbeeld, moet u dus niet alvast vervangen, want dan kan de gemeente niet meer zien dat dat nodig was.

  5. De goedkoopste goede oplossing. Wilt u liever iets duurders? Dan moet u zelf bijbetalen. Kan het ook gratis? Dan krijgt u geen bijzondere bijstand.

  6. Kosten in Nederland.

Regels van uw gemeente

Deze ruimte is bestemd voor de regels van uw gemeente. Helaas doet uw gemeente nog niet mee aan deze website zodat wij de regels van uw gemeente hier niet kunnen weergeven.
Als u wilt, kunt u uw gemeente vragen om ook aan deze website mee te doen. Een verzoek daartoe kunt u bijvoorbeeld indienen bij de afdeling werk en inkomen, de afdeling voorlichting, het college van burgemeester en wethouders of de gemeenteraad. Uiteraard kunt u dit verzoek ook indienen samen met de cliƫntenraad. Voor de goede orde wijzen wij er op dat meedoen aan deze website voor de gemeente geld kost.

Lees ook

Deze ruimte is bestemd voor relevante documenten en formulieren van uw gemeente.

Helaas doet uw gemeente nog niet mee aan deze website zodat wij deze informatie hier niet kunnen weergeven.

Begrippen