Medewerkers in de gehandicaptenzorg krijgen nog steeds veel agressie en geweld op de werkvloer te verstouwen: 70 procent heeft te maken met slaan, bijten, schoppen en knijpen door patiënten en 80 procent met schelden en dreigen. Een kwart van dit personeel ondervindt ook agressie van familie of bekenden van cliënten. Dat valt althans op te maken uit de digitale enquête Gehandicaptenzorg & Agressie van CNV Zorg & Welzijn. Het ging om zowel de zorg voor geestelijk als die voor lichamelijk gehandicapten.
De organisatie wijt de cijfers aan krappe bezettingen en de vele tijdelijke flexkrachten. Met meldingen van incidenten bij leidinggevenden gebeurt verder lang niet altijd wat: een derde van alle medewerkers hoort daar niets op.
CNV-voorzitter Zorg & Welzijn Anneke Westerlaken is geschokt: ,, Als vakbond begrijpen we dat agressie in deze sector voorkomt, maar wij weigeren om agressie als een normaal verschijnsel te accepteren. Als eerste pleiten we voor meer gekwalificeerd personeel en stabiliteit in de teams. Om de veiligheid te verbeteren moet het personeel meer invloed en zeggenschap op de werkvloer krijgen. En wij willen gehandicaptenorganisaties aanspreken op naleving en uitvoering van gemaakte afspraken over veilige zorg. ”