De Kinderombudsman wil van kinderen en jongeren in Nederland weten hoe het met ze gaat en wat zij belangrijk vinden. Daarom gaan Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en haar team begin oktober weer op Kinderrechtentour door Nederland. Om van zoveel mogelijk kinderen en jongeren te horen wat zij belangrijk vinden, staat vanaf vandaag ook een online vragenlijst open. 'Ik roep alle kinderen en jongeren in Nederland op om hun stem te laten horen', aldus de Kinderombudsvrouw.
De Kinderrechtentour vindt plaats van maandag 1 tot en met maandag 15 oktober 2018. Tijdens de tour reist de Kinderombudsvrouw door Nederland om te praten met kinderen en jongeren. Van scouts met een beperking tot jongeren die op straat leven. Wat gaat er goed in hun leven, wat zijn hun zorgen, hoe zien zij hun toekomst en wat willen zij in Nederland veranderen als zij het voor het zeggen hebben?
'Als Kinderombudsvrouw kom ik op voor de rechten van kinderen en jongeren. Een van mijn belangrijkste taken is om te zorgen dat zij echt mee kunnen praten én mee kunnen beslissen. Om mijn werk goed te doen, wil ik van kinderen en jongeren zelf horen wat zij belangrijk vinden.'
Resultaten
Met de verhalen, ervaringen en meningen wil de Kinderombudsvrouw kinderen en jongeren een stem geven in haar werk en eventuele problemen aankaarten bij de verantwoordelijke partijen. De resultaten uit de vragenlijst en de gesprekken tijdens de Kinderrechtentour worden op 20 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, gepresenteerd.
Vragenlijst
De Kinderombudsvrouw wil van zo veel mogelijk kinderen en jongeren horen hoe het met ze gaat en wat zij belangrijk vinden. Kinderen van acht tot achttien jaar kunnen van zich laten horen via de vragenlijst die vanaf vandaag online staat op www.dekinderombudsman.nl/kinderrechtentour. Dit kan tot 21 oktober 2018.
De Kinderombudsman gaat elke twee jaar op Kinderrechtentour. De eerste Kinderrechtentour vond plaats in 2016. Uit deze tour kwam onder andere naar voren dat kinderen en jongeren in Nederland echte aandacht willen en dat er iets wordt gedaan aan schoolstress.